Ett mail som jag fick i går

Ett mail som jag fick i går

Hej Cecilia,

Stort tack för en kanonkurs! Jag gick 6 ggr på förlossningsyogan i aug-sept och på gravidyoga flow i våras. Förlossningsyogan var verkligen ovärderlig. I tisdags (22e) kom vår son en dag före utsatt dag.

Jag hade en väldigt lång latensfas (ca 2,5 dygn) under vilken jag knappt åt eller sov. Min förhoppning var att få ha en naturlig förlossning, men efter dessa dagar med värkar hade jag inte så höga förhoppningar. När vi åkte in på måndagskvällen visade det sig iaf att jag var öppen 4 cm. Jag fick frågan om jag ville ha en sovdos eller om de skulle ta hål på hinnorna. Jag valde det sistnämnda. Kl 23 gick således vattnet. Därefter fick jag akupunktur och två timmar senare var jag öppen 7 cm. Jag tyckte att det hela gick bra. Var otroligt avslappnad - hade ingen ork att spendera kraft på att spänna mig. Varierade mellan pilatesbollen och sängen med benen på sackosäck. Vid 4 stod han vid bäckenet och krystfasen började. Det tog dock en timme till innan kroppen skulle fatta att han skulle ut. Jag blev tillsagd att gå på toa och då kom det första avgrundsvrålet. På tio minuter var han sedan ute. Jag använde en mörk röst - varierade mellan grymtningar och att säga "ja". Lyssnade på kroppen och tryckte inte på något extra.

Jag fick väldigt mycket cred från personalen. Undersköterska sa att det var flera år sedan hon upplevde en sådan här förlossning senast. Hon påpekade specifikt att jag sagt "ja" under utdrivningen.

De verktyg jag fick med mig från yogan gjorde mig trygg. Att sedan bara hänge sig åt vad kroppen vill var häftigt och en erfarenhet jag kommer ha ned med mig hela livet.

Hälsa gruppen och fortsätt påminna kvinnor om att inte vara rädda, att lyssna på sina kroppar och tro på dess förmåga. Det finns säkert ofta en mening med allt. I mitt fall behövde kanske kroppen tid för att tömma både tarm och magsäck. Först då var den redo att föda barn.

Nu mår vi alla bra. Gossen äter som bara den. Har redan gått upp 200 g från födseln. Jag ser fram emot en mammayoga framöver.

No Comments Yet.

Leave a comment